Головна  →  Новини  →  18 грудня 2014

В українських школах відбулися урочисті запуски проекту «Енергоефективні школи»

В українських школах відбулися урочисті запуски проекту «Енергоефективні школи»

Представники компаній ДТЕК і КИЇВЕНЕРГО, а також Департаменту освіти й науки, молоді та спорту КМДА провели урочистий запуск третьої хвилі проекту «Енергоефективні школи» в Києві. Упродовж грудня 2014 і січня 2015 року проект стартує у 10 столичних навчальних закладах і ще 40 школах України. Із моменту запуску у школах починається викладання факультативного курсу «Основи теплопостачання та теплозбереження».

У межах проекту учні 6–8 класів зможуть не лише отримати теоретичні знання про те, як виробляється, постачається й де втрачається тепло, а й виробити практичні навички у сфері енергоменеджменту. Школярі проведуть енергоаудити приміщень, відвідають електростанції й теплоелектроцентралі, розроблять власні проекти з підвищення енергоефективності своїх навчальних закладів. Найкращі пропозиції профінансує ДТЕК. Проект є щорічним і реалізується з 2012 року. Загальні інвестиції ДТЕК у реалізацію проекту і призовий фонд за три роки становитимуть 11,4 млн грн. Організаційну та методичну підтримку проекту надає Всеукраїнська благодійна організація «Інститут місцевого розвитку».

«Проект ДТЕК «Енергоефективні школи» вже став історією успіху, завдяки якій вдалося змінити ставлення понад 25 тисяч людей до споживання енергії. Практичний складник проекту допоміг учасникам побачити реальний ефект від енергозбереження. Проект «Енергоефективні школи» виховує нове покоління відповідальних громадян. Головне, що люди із наймолодшого віку розуміють, що від них, від їхньої поведінки й життєвої позиції залежить не тільки їхнє життя, але й незалежність країни», — підкреслила керівник департаменту із соціального розвитку ДТЕК Вікторія Гриб.

За її словами, тільки в лютому-березні 2014 року 55 шкіл-учасників другої фази проекту змогли заощадити приблизно 60 тисяч кВт·год. електроенергії на суму 70 тис. гривень, що склало 13% електроспоживання в базовому періоді. Завдяки проекту школи впровадили енергозберігальні заходи: утеплили приміщення, замінили лампи на енергоефективні, модернізували системи опалення та теплотраси, а два навчальні заклади навіть перейшли на альтернативні види палива.

«Сьогодні надзвичайно важливо об’єднатися для розв’язання наявних енергетичних завдань, усвідомити необхідність елементарних заходів з енергозбереження, а також виховати покоління відповідальних і свідомих споживачів теплової та електричної енергії. Вчитися економити енергію зараз — означає економити в майбутньому», — сказав виконавчий директор компанії КИЇВЕНЕРГО Юрій Магера.

«Проект «Енергоефективні школи» став зразком того, як взаємодія влади, бізнесу та громадськості може призвести до дійсно високого соціального результату. Якщо кожен почне із себе і змінить свою поведінку щодо енергоспоживання, то Україна стане енергонезалежною і зможе якнайшвидше впоратися з кризою», — прокоментувала директор Департаменту освіти й науки, молоді та спорту КМДА Олена Фіданян.

Перейти до спискуВерсiя для друку