Головна  →  Новини  →  17 листопада 2014

Столична влада боротиметься за збереження соціальних гарантій для освітян

Столична влада боротиметься за збереження соціальних гарантій для освітян

Прийняття законопроекту «Про удосконалення норм законів з метою забезпечення фінансово-економічної стабілізації в Україні» в нинішній редакції призведе до звуження соціальних гарантій працівників освітньої сфери, у тому числі й у столиці. У цьому переконана заступник голови КМДА з гуманітарних питань Ганна Старостенко.


«Ухвалення цього закону спричинить руйнування освітньої галузі, погіршення умов для здобуття якісної освіти, а також порушення трудових прав працівників навчальних закладів та інтенсифікацію їхньої праці. Так, завдяки окремим положенням вказаного законопроекту вчитель вищої категорії, який має 25 років стажу, залишиться з окладом 1800 грн. А в нинішніх реаліях, це неприпустимо!», – зазначає заступник голови КМДА.

У зв’язку з цим, на минулому засіданні депутати Київради підтримали пропозицію Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України та звернулися до Президента України, депутатів Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо забезпечення соціального захисту працівників освіти.

«Ми, як представники територіальної громади Києва, у тому числі й освітян, зобов’язані донести до центральної влади нашу позицію та ставлення до цього документу», – наголосила Ганна Старостенко.

Заступник голови КМДА також підкреслила, що оскільки міська влада вважає захист освітян своїм пріоритетним завданням, Київська міська державна адміністрація докладатиме максимальних зусиль, щоб не допустити законодавчого звуження соціальних гарантій представників освітньої галузі Києва.

Довідково

Нинішня редакція законопроекту «Про удосконалення норм законів з метою забезпечення фінансово-економічної стабілізації в Україні» передбачає:

  • збільшення норми навчального навантаження вчителів з 18 до 20-22 годин на ставку, вихователів дошкільних навчальних закладів з 30 до 36 годин на ставку, керівників гуртків до 22 годин на ставку;
  • внесення змін до щойно прийнятого Верховною Радою України Закону України «Про вищу освіту», які спрямовані на погіршення умов праці науково-педагогічних працівників, матеріального та стипендіального забезпечення студентів;
  • регулювання Кабінетом Міністрів України виплати надбавок за вислугу років, допомоги на оздоровлення, щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання посадових обов’язків, доплат за класне керівництво, перевірку зошитів, завідування кабінетами;
  • погіршення пенсійного забезпечення педагогічних працівників шляхом підвищення страхового стажу, зниження розміру пенсій, збільшення стажу для призначення пенсій за вислугу років;
  • скасування норми про відрахування коштів на оздоровлення та на охорону праці.
Перейти до спискуВерсiя для друку